A felhőkarcolók

Ma Manhattan középső részére koncentráltunk, a 14. és az 59. utca közötti területre. Talán itt van a legtöbb nevezetesség a városban.

tumblr_ponazouoqs1sn8cre_1280.jpg

Délelőtt a Szent Patrik katedrálisnál kezdtünk az 53. utcában. Ez az Egyesült Államok (egyik) legnagyobb katolikus temploma. Gótikus stílusban épült, engem kicsit az Üllői úti Örökimádás-templomra emlékeztet. Nincs belépő, csak egy gyors biztonsági vizsgálat. Innen átugrottunk a szomszédban lévő Rockefeller Centerbe, amit most igazán alaposan körül jártunk, este vissza is jöttünk, hogy a tető teraszról megnézzük a várost.

A Bryant Parkot, majd a New York-i közkönyvtár épületét néztük meg, a könyvtár gyönyörű kívül-belül, az olvasó termek hatalmasak, a térkép terem látnivalói is csodásak. Tovább sétáltunk nyugat felé, ezen a környéken szinte minden attrakció séta távolságra van. A Grand Central Terminalban kicsit elidőztünk, csináltunk pár képet és videót a hatalmas csarnokról, aztán tovább baktattunk a nemrég gazdát cserélt gyönyörű, art deco stílusú Chrysler Building felé. Pár méterrel magasabb az Empire State Building, az építkezés idején hatalmas verseny volt, hogy megdől-e a magassági rekord.

tumblr_pona9n7esc1sn8cre_1280.jpg

tumblr_pona92uubl1sn8cre_1280.jpg

A Daily News Building egy sarokra innen van, előcsarnokát hatalmas földgömb díszíti. Visszamentünk a Grand Central-hoz és kicsit lejjebb metróztunk, a 23. utcához, hogy lássuk a Flatiron Building-et, ami az egyik kedvenc épületem a városban. A Gutenberg téren van egy épület amire azt mondják, hogy Budapest Flatiron Building-je, és valóban, kicsit tényleg hasonlít rá.

tumblr_pona97nqt91sn8cre_1280.jpg

tumblr_pona8pfyrf1sn8cre_1280.jpg

Újra metróra szálltunk és még délebbre mentünk, a Canal street-ig, hogy az esti tetős buli előtt letudjuk a vacsorát. A hotelban kapunk reggelit, bagel, péksütemény, vaj, krémsajt, ilyesmi. Bőven elég, így napközben nem kell bajlódni az étkezéssel, elég csak estefelé. Az esti étkezést általában előre kiválasztott helyen ejtjük meg, az éppen aktuális városrész leginkább ajánlott éttermei közül választunk. Ezekről korábban listát írtam. Ma a kínai negyedben ettünk (kivételesen nem ott ahol éppen jártunk), egy Wo Hop nevű helyen. Ennél autentikussabb kínai étterem már csak Sanghajban van, nagyon jókat írtak róla mindenhol. Levest és főételt kértünk, az adagok hatalmasak voltak, egyértelműen túlvállaltuk magunkat. Finom ételeket kaptunk, és eltekintve az alagsori helységek (köztük a wc) állapotától, minden szuper volt. Kacsa levest kértünk, dumplingot (hússal töltött tészta) és zöldséges sertéshúst.

Kaja után visszamentünk a 42. utcáig, a Time Square-re. Itt nagyobb tumultus volt mint három éve, pedig akkor főszezonban voltunk, most alig öt fok volt napközben. A Time Square-en kizárólag turisták vannak, láttam egy vicces videót erről nemrég, ahol random megállítottak tizenöt embert, egy sem volt New Yorki.

Siettünk tovább a Rockefeller Center-hez, hogy megvegyük a naplementés jegyünket a Top of the Rockra, ami a Rockefeller Center legmagasabb épületének kilátója. Már feljutni is kész kaland, filmvetítés, üvegtetejű, száguldó lift a 66. emeletre, de nyilván a végcél a legizgalmasabb, a kilátás New York-ra. Itt nagyjából másfél órát töltöttünk, szép naplemente volt, és a hatalmas tömeg ellenére izgatottan lestük, ahogy az Empire State Building-en felkapcsolják a világítást. Nem semmi látvány! Végül a legközelebbi megállóból haza metróztunk. Tökéletes nap volt!

tumblr_pona9j8jaz1sn8cre_1280.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://barmerre.blog.hu/api/trackback/id/tr8614885820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bármerre járunk

Keblünkre öleljük a világot!

Friss topikok

süti beállítások módosítása