Első hét

Egy hete vagyunk Ausztráliában. Láttuk Darwint, a Kakadu szavannás, mocsaras vidékét, a Litchfield vízeséseit, Alice Springst és a West Macdonnell egy részét, és megnéztük a híres tanúhegyeket. Az Északi Terület nevű államból most megyünk tovább Queenslandbe, ami az ország északkeleti részén, a Vízválasztó-hegységen túl van.

w5-v112-2.jpg

Szállásaink eddig majdnem mindenhol rendben voltak, a vendéglátásra sem lehet sok panaszunk, van ahol kedvesebbek a kiszolgálást illetően, van ahol kevésbé. Van ami tisztább és modernebb, van amit látszólag harminc éve nem újítottak fel. Ami mindenhol egyforma, az a feltűnően magas árszínvonal. A legtöbb pénzt ásványvízre költjük (a nagy meleg miatt), egy másfeles palack 6 dollár (1200 ft, ezért ahol lehet persze csapvízet iszunk). Egy közepes színvonalú vacsora (nem étteremben, hanem gyorsbüfében) kettőnknek legalább 50 dollár (10000 ft). Egy korsó sör 8-9 dollár (1600-1800 ft).

A közlekedés rendben van, a bérelt kocsik komfortosak, az autósok korrektek, a road train továbbra is ijesztő. Furcsa, hogy nagyon sok út nincs leaszfaltozva, a helyiek többsége 4x4-es autót használ. Az állatvilág lenyűgöző, egyetlen hiányérzetem, hogy vadon élő tevét nem láttunk. Madarat sokszor és sokat láttunk, főleg ragadózókat, amik az út menti elgázolt állatokból falatoztak. Vasút nem túl gyakori, a közúti szállítmányozást a road train-ekkel oldják meg.

A mai úticélunk Cairns. Hogy eljussunk ide kétszer kell repülnünk. Előbb Alice Springs-be, majd onnan Cairns-be. A legkisebb reptér amit eddig láttam az Ayers Rock-i (az Uluru-nál), de az Alice Springs-i reptér is elég apró, 8 beszálló kapu van, csak helyi járatokat indítanak, nemzetközi forgalom nincs. Az első repülés nagyon rövid volt, éppen csak felszálltunk, már be is mondták, hogy hamarosan leszállunk. Nem helyes ilyen kis távolságokat repülve megtenni, de most így volt gazdaságos, az idő is szűkös volt, és őszintén szólva nem szívesen vezettem volna még egyszer 500 km-t a sivatagon át. A Qantas egyik 717-es Boeing-jével utaztunk, nagyon kényelmetlen kis gép volt. Ez volt a hatodik fel és leszállásunk. A keleti partról a Red Centre-be tartó turistáknak egyékbént alaposan a zsebükbe kell nyúlniuk ha a repülést választják, és nem akarnak több ezer kilométert vezetni az outback-en.

Szóval Cairns-be tartunk, ami egy trópusi kisváros a Korall-tenger partján, Brisbane-től északra. Innen indulnak hajótúrák a Nagy-korallzátonyra, és a Daintree esőerdőt is innen könnyű megközelíteni. A következő öt napot ezen a környéken töltjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://barmerre.blog.hu/api/trackback/id/tr3914875506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bármerre járunk

Keblünkre öleljük a világot!

Friss topikok

süti beállítások módosítása