Midtown

Ma megint rongyosra jártuk a lábunkat, de cserébe rengeteg szép dolgot láttunk. A Midtown városrész Central Parktól délre fekvő nevezetességeit néztük meg.tumblr_oddcp5tk011vb5wwto1_1280.jpg

A Flatiron building (vasalóház)1902-ben épült műemlék épület, ami az egyik legrégebbi felhőkarcoló New Yorkban. 23 emelet magas, nagyrészt irodák működnek benne.

Az Empire State Building tényleg lenyűgöző. Hatalmas monstrum, ami picivel több mint egy év alatt épült fel. A talapzatánál 280 acéloszlop tartja. Mázlink volt, ugyanis mindössze tíz perc sorban állás után már a liftben voltunk, rossz esetben órákig kell sorban állni. A lift pár másodperc alatt repít fel a nyolcvanadik emeletre. Anita szerint a Köztelek utcában hosszabb ideig tart felérni az ötödikre. A 86. emelet szabadtéri kilátó, öngyilkos biztos ráccsal védett. Innen még a 102. emeletre lehet tovább menni. Csodás a kilátás minden irányba, a város méretei leírhatatlanok. A szél ugyan rettenetesen fúj de itt érzékelhető leginkább New York zsúfoltsága és szépsége.

A Grand Central Station a világ egyik legnagyobb pályaudvara, legalabbis a vágányok száma alapján. 1871-ben nyitott meg, többször renoválták, fejlesztették az évek során, legutóbb 2013-ban.

Az ENSZ székház közelében pihentünk és ettünk egy nachost. Valami sportbár lehetett, amerikai focimeccset adtak a tv-ben, és volt pár mezbe öltözött pasas akik ordítoztak néha. Ezekben a bárokban mindenki a pultnál ül. Csak akkor ülnek asztalokhoz, ha elfogytak a helyek a pultnál. A tabasco szósz rettenetesen rossz és borzasztó gyenge a sör mindenhol, viszont a kiszolgálásra egyelőre nem panaszkodhatunk.

tumblr_oddf03vyb81vb5wwto1_1280.jpg

Rockefeller Center és környéke. Hatalmas épület komplexum, TV és rádió stúdiók, irodák, bevásárlóközpont, rengeteg turista mindenfelé. Igazán emblematikus helyszín, egyfajta gazdasági központja ez a városnak. Két utcával arrébb viszont már a hajléktalanoknak osztottak ételt egy furgonból. Elképesztő ez a kettőség New Yorkban.

A Brooklyn-híd az USA legrégebbi függőhidja, Manhattant köti össze Brooklynnal. 1883-ban készült el. Sokáig ez volt a világ leghosszabb függőhidja. Mellette a Manhattan-híd látható, szintén függőhid, óriási pillérei vannak. Alsó részén metró közlekedik.
Rengeteg a turista a Brooklyn-hídon, a biciklisek saját sávon haladhatnának, ha nem lenne állandóan több ezer gyalogos a hídon.

Sötétedés után értünk a Time Square-re, talán igy még látványosabb is mint nappal. Ennél zsúfoltabb helyen még nem jártunk New Yorkban. Millió turista, minden sarkon jegyárusok, a Broadway valamelyik előadására kínálnak belépőt. Az M&Ms háromszintes áruházát természetesen nem tudtuk kihagyni. Ha valami akkor ez tényleg túlzás.

És a "dolgok" amiket nem értek:
- Gyorsbüfék: a városban több száz (vagy ezer) mozgó büfé van. Mindenhol odaégetik a húst, ugyanaz az égett szag terjeng minden bódé körül. Rettenetes! Mintha kötelező lenne odaégetni a kaját. 
- Hulladék kihelyezése: az üzletek nejlonzsákokban kidobálják egy nagy halomba a járda szélére, aztán majd valamikor elviszik (nem egyhamar mert brutál büdösek) 
- Autós közlekedés: ha kell, ha nem nyomják a dudát. Egyszerűen semmi okuk nincs rá mégis ezerrel nyomják. Nem értem. 
- Metró: egyelőre nem tudunk rajta eligazodni. Az egyes járatok simán tudnak útvonalat módosítani műszaki probléma esetén. Vannak olyan megállok ahol egyszerűen átszaguld a metró (express járat), nem minden metró áll meg mindenhol. Van olyan ahol azonos vágányon egyszer egyik, majd 5 perc múlva másik irányból érkezik be szerelvény (de ezt lehet, hogy csak rosszul láttam). Számokkal és betűkkel is jelölik az egyes járatokat, ennek az oka, hogy korábban két külön cég üzemeltette a metróhálózatot.
- Bankkártya kezelés vendéglátó helyen: simán kiveszik a kezedből, és elviszik. Aztán persze visszahozzák, de ez akkor is fura.

A bejegyzés trackback címe:

https://barmerre.blog.hu/api/trackback/id/tr4014865764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bármerre járunk

Keblünkre öleljük a világot!

Friss topikok

süti beállítások módosítása