Hobbitfalva

Northlandet hátrahagyva dél felé indultam, az Északi-sziget középső régiójába, hogy megnézzem gyerekkorom kedvenc regényéből készült film egyik híres forgatási helyszínét. Matamata egy csendes kisváros, korábban lótenyésztésről volt ismert, ma a Gyűrűk ura filmek miatt keresik fel sokan.

tumblr_niglkolias1silx9po1_1280.jpg

Útközben megálltam Whangerei városánál, a közeli vízesést megcsodálni, ismét keresztül autóztam Aucklanden, mert az autópálya erre visz. Egy észak-dél irányú főút vezet keresztül az országon, ma nagyrészt ezen autóztam.

Szóval Hobbitfalva Matamata közelében van, egy hatalmas birkafarm a várostól nem messze. Itt építették fel a Gyűrű Szövetsége filmhez Hobbitfalvát. A tíz évvel később forgatott Hobbit filmek miatt kibővítették a területet, így ma 44 hobbitház található itt, köztük Zsáklak is, Bilbó és Frodó otthona. A hobbitházak csak a bejáratig tartanak, az ajtók mögött rendszerint nincs semmi. Még Zsáklak ajta sem vezet sehova, a belső jeleneteket már stúdióban vették fel, valahol a főváros, Wellington közelében.

Tíz percenként indul egy turistákkal teli busz a házaktól úgy egy kilométerre lévő látogatóközponttól, reggel 9-től délután 5-ig. Iszonyúan pörgetik az egészet, de korrekt módon kitöltik a két órát. A túravezető mesél filmes háttér sztorikat, például, hogy a birkákat minden reggel el kellett tűntetni a környékről a forgatás alatt, és más fajtákat hozni a helyükre, mert Peter Jackson (a film rendezője) szerint az itteni birkák nem elég "gyűrűkurásak". Ez persze a hatalmas terület miatt óriási meló volt.

A kirándulás végén a Zöld Sárkányban frissítővel vártak (ez a filmben is látható fogadó, valóban működő vendéglátóhely), nagyon profi és látványos kirándulás volt, rajongóknak kötelező program.

Szállásom Matamata belvárosában, egy étterem felett lévő motelban van, közös konyhával és fürdővel. Elviselhető. Holnap indulok tovább a Plenty-öböl felé, egy kivételes látnivalót fogok megnézni, Whakatane település közelében.

A bejegyzés trackback címe:

https://barmerre.blog.hu/api/trackback/id/tr3114822694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bármerre járunk

Keblünkre öleljük a világot!

Friss topikok

süti beállítások módosítása