Arizona

Nevadából áttesszük a székhelyünket Arizona államba, itteni legfontosabb útiélunk a Grand Canyon lesz. Ma a Las Vegas közelében lévő Hoover-gátat néztük meg, ami a Colorado folyóra épült a múlt század harmincas éveiben. A nyugati térség egyik legfontosabb erőműve ez, a maga idejében építészeti szenzáció volt.

tumblr_oe5ixpxatg1vb5wwto2_1280.jpg

A gát tehát egy óriási vízerőmű is, több millió embernek biztosít elektromos áramot a délnyugaton, illetve vízzel is innen látják el a környező Kalifornia, Nevada és Arizona államok lakóit. 220 méter magas, 380 méter széles, az alapjánál 200 méter vastag a beton. Több mint hárommillió köbméter betont használtak fel az építéséhez. Stratégiai fontosságú hely, ezért a belépés előtt biztonsági ellenőrzésen kell átesni. Ahhoz, hogy fel tudják építeni, ideiglenesen el kellett terelni a Colorado folyót. Őrület!

Szemben a gáttal, a folyó két partját összekötő Mike O'Callaghan-Pat Tillman Memorial Bridge található, ami 270 méterrel a folyó felett köti össze Nevada és Arizona államokat. A felsőpályás ívhidat 2010-ben adták át, letekintve róla szédületes látványban van részünk.

tumblr_oe5iiv2ypi1vb5wwto1_1280.jpg

Arizona gyönyörű. Sivatag, hegyek, gyér növényzet, mégis nagyon szép. Nyílegyenes autópálya, száz kilométeren keresztül egyetlen kanyar sincs. Megálltunk fényképezni a nagy semmi közepén, közben egy prérifarkas vonyítása hallatszott a távolból. Hátborzongató.

A bejegyzés trackback címe:

https://barmerre.blog.hu/api/trackback/id/tr2914868182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bármerre járunk

Keblünkre öleljük a világot!

Friss topikok

süti beállítások módosítása