Downtown
Statue of Liberty Island, Ellis Island, Lower Manhattan

Ma a Statue of Liberty és az Ellis Island-en jártunk, illetve Lower Manhattan nevezetességeit néztünk meg. Csuda klassz nap volt ez is!

tumblr_odf38x1i4r1vb5wwto1_1280.jpg

Az 1-es metróvonal végállomásán, South Ferry-től kb 5 perc sétára lehet jegyet venni a két szigetre tartó kompra. Felszállás előtt reptéri jellegű biztonsági ellenőrzésen kell átesni. Már itt latszik mekkora az érdeklődés a szigetekre. Húsz percenként indul egy turistákkal megtömött óriási hajó, előbb a Liberty Island-re, ahol a szabadság szobrot lehet megnézni, majd tovább az Ellis Island-re, ahol a bevándorlási múzeum látható. Útközben a távolból látható a Verrazano híd, ami az USA legnagyobb függőhídja. Ezen is kétszintes útpálya található, a pillérei közötti távolság 1300 méter. Összehasonlításként az Erzsébet híd pillérei között 298 méter a távolság. Átadásakor a Verrazano-híd volt a legnagyobb függőhíd a világon. A Liberty Island-ről csodaszép kilátás nyílik Manhattanre. A World Trade Center helyén épült felhőkarcoló a legmagasabb épület jelenleg New Yorkban sőt az egész Egyesült Államokban, mindenhonnan ez az épület uralja a városképet (One World Trade Center, 541 méter).

 

Az Ellis Island múzeuma bemutatja a legnagyobb bevándorlási korszakot, az 1880 és 1920 közötti időszakot. Nagyon érdekes, megtudhatjuk mi volt a kiváltó oka az egyes országokból érkező migrációs hullámoknak, hogyan zajlott le az egész procedúra és milyen következményei voltak az Egyesült Államokra nézve. Sok magyar vonatkozású dolgot láttunk.

New Yorki tőzsde a Wall streeten és a támadó bika szobor egy sarokkal arrébb. A Wall street elég pici, azt gondoltam jóval hosszabb.

Ground Zero emlékmű és az új One World Trade Center. Az emlékmű (ami egy hatalmas vízesés) körüli gránit táblákra az áldozatok neveit vésték. A World Trade Center múzeum előtt pedig egy befestett, lakkzott körmű csirke ácsorgott. Vajon mi célból került oda?

És végül sétálgattunk kicsit kis Itáliában a kínai-negyedben és a Washington Square-en, valamint a közelben lévő egyetemvárosban. Egy japán étteremben ebédeltünk, de nem volt igazán meggyőző a hely. Hosszú, de szuper nap volt!

A bejegyzés trackback címe:

https://barmerre.blog.hu/api/trackback/id/tr9714865946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bármerre járunk

Keblünkre öleljük a világot!

Friss topikok

süti beállítások módosítása