Central Park

Hatalmas lendülettel vágtunk neki a mai napnak. Nagyrészt a Central parkot jártuk be, illetve az Upper West és Upper East Side negyedeket. New York nagy. Nagyon nagy. És nem csak vízszintesen de függőlegesen is. Őrületesen monumentális!

tumblr_odbf5vwhpn1vb5wwto1_1280.jpg

A Central Park 85 hektáros területen fekszik, az USA legnagyobb városának közepén. Hihetetlen szép és gondozott, teljesen másképp képzeltem el. Botanikus kert, erdei tanösvenyek, futópályák, játszóterek, kilátók, tavak, igazán minden van itt. A New Yorki emberek alaposan ki is használják. Óriási a kontraszt a zöld park és a pár méterre álló felhőkarcolók között. Különösen a park déli részén a Fifth Avenue-nal döbbentem le rajta.

Itt is van kölcsön bringa rendszer, rengetegen használják. Alul a Bow Bridge, sok filmben látható, nekem elsőként Kastagir és MacLeod párbeszéde jut róla eszembe, a Hegylakó c. filmből.

tumblr_odbhb0psio1vb5wwto3_1280.jpg

Guggenheim, Metropolitan és Természettudományi múzeumok. Utóbbi bejárata előtt Theodore Roosevelt lovas szobra.

Az Upper East Side korábbi magyar negyedben található a Pony bár, ahol fincsi búza sört és csapolt cidert adnak. Sőt, a csapos kicsit még magyarul is beszél.  A Budapest étteremben linzert, dobostortát és Villányi borokat is lehet kapni.

Az East riveren ível át a Queensboro bridge, ami Manhattant köti össze Queens-szel. Fantasztikus építmény! Döbbenetes méretei vannak. A négy pilléres acél szerkezet két útpályát tart a víz felett. A budapesti hidakhoz szokott szemem káprázott tőle. Az útikönyv a Szabadság-hídhoz hasonlítja, nem is teljesen alaptalanul, de a Queensboro méretei sokszorosan felülmúlják azt. Kicsit itt elidőztünk, amíg vagy háromszáz képet csinaltam róla.

Robert F. Kennedy híd (korábban Triborough bridge), háttérben a Hell’s Gate bridge, szintén az East riveren.

tumblr_odbj2vnist1vb5wwto1_1280.jpg

Metropolitan Opera (hátul), New York State Theater (balra) és jobbra a David Geffen Hall (ami nem látszik a képen).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barmerre.blog.hu/api/trackback/id/tr8314848564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bármerre járunk

Keblünkre öleljük a világot!

Friss topikok

süti beállítások módosítása